ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΡΦΟΥΣ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ ΕΒΡΟΥ

Συνταγές

"Θρακιώτικα ταξίδια γεύσης"
στους Μεταξάδες

Χωριάτικες λαγγίτες (κρέπες)

Υλικά
1 φλιτζάνα γάλα
3 φλιτζάνες νερό
3 αυγά
20 γρ. μαγιά
1,5 κ.γ. αλάτι
 αλεύρι όσο να γίνει ο χυλός ρευστός

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα όλα τα υλικά και στο τέλος το αλεύρι και γίνεται χυλός. Αφήνουμε τον χυλό να φουσκώσει περίπου 1 ώρα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, λαδώνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό και ρίχνουμε 1 κουτάλι σούπας χυλό να ψηθεί. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και όταν ψηθούν τις αλείφουμε μία - μία με βούτυρο


Μπλιγουρόπιττα

Υλικά
2 κομμάτια πράσα
3/4 της φλιτζάνας σπορέλαιο
1 φλιτζάνα μπλιγούρι
2 φλιτζάνες νερό
1 πακέτο φύλλα για πίττα (χωριάτικα)

Εκτέλεση
Σωτάρω τα πράσα στο λάδι αφού τα κόψω κομματάκια και ρίχνω το μπλιγούρι αφού το σωτάρω λίγο και αυτό. Προσθέτω το νερό και τ' αφήνω λίγο να σιγοβράσει και να φουσκώσει. Αφού κρυώσει, λαδώνω το ταψί και βάζω το πρώτο φύλλο. Ρίχνω λίγη απ' τη γέμιση και προσθέτω το επόμενο φύλλο κάνοντας το ίδιο ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα. Ψήνω την πίττα σε μέτριο φούρνο για 3/4 της ώρας.

Κουλούρια για τα κάλαντα

Υλικά
1/2 κιλό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
20 γρ. μαγιά

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και με λίγο αλεύρι. Το μίγμα το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Χρειάζεται ζέστη και γι' αυτό πρέπει να το τυλίξουμε με κουβέρτα. Όταν φουσκώσει, βάζω το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το χλιαρό νερό, το αλάτι και ζυμώνω. Η ζύμη θα γίνει σφικτή. Την σκεπάζω και περιμένω πάλι να φουσκώσει (1/2 ώρα περίπου). Μετά πλάθω τα κουλούρια και τ' αφήνω πάλι να φουσκώσουν (1/2 ώρα περίπου) σκεπασμένα. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 10-12 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν. Τα βγάζω από τον φούρνο και όπως είναι ακόμη ζεστά, τ' αλείφω με μίγμα από λάδι και νερό για να γυαλίσουν.


Ζυμωτό ψωμί (μπουγάτσα)

Υλικά
1 κιλό νερό
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ σπορέλαιο
3 κ.σ. προζύμι (*)
1 φλιτζάνα νερό
1 δόση μαγιά μπύρας (λουκούμι)

Εκτέλεση
Από το βράδυ παίρνουμε 2-3 κουταλιές προζύμι και το αναπιάνουμε με 1 φλιτζάνα νερό και λίγο αλεύρι. Τ' αφήνουμε να φουσκώσει και την επόμενη μέρα σ' αυτό το μίγμα ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά. Προσθέτουμε αλεύρι όσο σηκώσει ώστε να γίνει το μίγμα μας σφικτή ζύμη. Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 3 ώρες ανάλογα με την θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το χωρίζουμε και το τοποθετούμε σε ταψί (Νο 38) και αφού φουσκώσει πάλι το ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ο C. Προαιρετικά το αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

(*) Προζύμι
Χρησιμοποιούμε 3 κλωνάρια ξερό βασιλικό και 1 ποτήρι νερό. Βράζουμε ώσπου το νερό να μείνει το 1/4 του ποτηριού. Όταν κρυώσει το νερό προσθέτω λίγο - λίγο το αλεύρι χωρίς να γίνει πολύ σφικτή ζύμη και τ' αφήνω σε ζεστό μέρος. Γίνεται αρκετό και το φυλάμε στο ψυγείο για όσες φορές το χρειαστούμε.


Σαραγλί

Υλικά
1/2 κ. φύλλα για πίττα
1/2 κ. σουσάμι ψημένο και χτυπημένο στο μπλέντερ
1 φλιτζάνα σπορέλαιο
1/2 κ.γ κανέλα

Σιρόπι
3 φλιτζάνες ζάχαρη
3 φλιτζάνες νερό
2 κομματάκια κανέλα ξύλο
1/2 κ.σ. γλυκόζη

Εκτέλεση
Λαδώνω το ταψί και κόβω το κάθε φύλλο στα δύο. Αλείφω με το πινέλο το κάθε φύλλο και αφού φτιάξω μίγμα με την κανέλλα και το σουσάμι, ρίχνω σε κάθε φύλλο από λίγο και το  σουρώνω. Αυτό γίνεται σε κάθε φύλλο ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Το ταψί (Νο 36) γεμίζει και το ψήνω 1 ώρα στους 130ο C ώσπου να ροδίσει πολύ καλά. Βάζω το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά. Αφαιρώ τα κομματάκια της κανέλλας και ενώ είναι πολύ ζεστό όπως και η πίττα (μόλις βγει από τον φούρνο) το ρίχνουμε μέσα. Ξαναβάζω το ταψί στον φούρνο να πιεί το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου